Vit chokladmoussetårta med blåbär
3
Här kommer recept på en god moussetårta med smak av citron, blåbär och vit choklad.
Tårtan består av en kladdkaka i botten, blåbärspannacotta, blåbärskompott och täckt med vit chokladmousse.
Pannacottan och kompotten görs med fördel några dagar i förväg då det monteras på tårtan när det är fryst. Hela tårtan går att göra klar i förväg och förvara i frysen tills det närmar sig servering.
Fler goda recept med frukt och bär:
Total tid: 1 timme
Portioner: 5
Ingredienser
Blåbärspannacotta:
- 2 st gelatinblad
- 2,5 dl blåbär
- 3 dl grädde
- 1 tsk socker
Blåbärskompott:
- 200 gr blåbär
- 50 gr vatten
- 50 gr socker
- 2 st gelatinblad
Vit chokladmousse:
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 gelantinblad
- 150 g vit choklad
- 0,5 msk smör
- 2 äggulor
Instruktioner
Citronkladdkaka:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smöra och bröa en 20 cm form, gärna med kokosflingor.
- Smält smör och låt svalna.
- Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.
- Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min eller tills kakan är fast i kanterna men lite rörlig i mitten.
Blåbärspannacotta:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan, mixa och sila vätskan.
- Tillsätt gelatinet och rör om.
- Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller silikonform, låt stelna och frys sedan som en puck.
Blåbärskompott:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
- Koka upp bären lite lätt tillsammans med sockret och vattnet.
- Mixa och sila vätskan.
- Blanda i gelatinet och häll upp i en lika stor form som pannacottan, ställ in i frysen.
- Tag ut när interiörerna är genomfrusna eller skall användas.
Vit chokladmousse:
- Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa grädden, inte för hårt.
- Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
- Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl
- Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt
- Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
- Få inte panik om det blir att se konstigt ut när gelatinet tillsätts, tillsätt äggulorna och vänd försiktigt om så löser det sig.
- Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
- Placera kladdkakan i botten på en silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera de frysta interiörerna på botten.
- Häll över den vita chokladmoussen, banka formen lite lätt i bänken så eventuella luftbubblor försvinner.
- Låt stelna och frys sedan tårtan.
- Ta fram och låt tina i kylskåp kvällen innan servering.
- Garnera med färska blåbär.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!