Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Stekt lax med grön curry och kokosmjölk

Inga röster än
Stekt lax med grön curry och kokosmjölk

Stekt lax med grön curry och kokosmjölk är en smakrik och fräsch rätt som kombinerar krämig kokosmjölk med en kryddig touch av grön curry.

Den stekta laxen får en härligt gyllene yta och serveras i en sås full av aromer från lime, ingefära och färsk koriander.

Perfekt att servera med jasminris eller nudlar för en komplett och smakfull måltid. En enkel rätt med asiatiska influenser som passar lika bra till vardag som till helg.

Andra goda recept med lax

Öppen lasagne med lax och Sandefjordsås
Limelax med parmesanost
Enkel gratinerad lax

Författare: Mats Westergren

Ingredienser

  • 4 port basmatiris
  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk ingefära hackad
  • 1 gul lök finhackad
  • 3 vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl haricots verts frysta
  • 6 färska champinjoner i klyftor
  • 1 dl broccoli frysta små buketter
  • 1 dl vaxbönor frysta
  • 1,5 msk torkad grön curry
  • 1 burk kokosmjölk 400ml
  • 2,5 dl créme fraîche
  • 1 umamibuljongtärning
  • 1 msk limejuice
  • 2 msk koriander finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Instruktioner

  • Koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Torka av laxen och krydda på den med flingsalt, svartpeppar och 1/3 av den gröna curryn. Hetta upp en panna med hälften av rapsoljan och stek laxen på hög värme så den får fin färg på båda sidor. Ställ den sedan åt sidan.
  • Häll i resten av rapsoljan och sesamoljan i samma panna och fräs rödlök, vitlök, ingefära och chiliflakes mjukt.
  • Tillsätt champinjoner och de frysta grönsakerna. Fräs ur vätskan ur dem. Rör ned resten av den gröna curryn. Låt fräsa 1 minut.
  • Häll på kokosmjölk, créme fraîche och umamibuljongtärningen. Låt sjuda ihop till önskvärd konsistens. Vänd ner limejuice och koriander. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg försiktigt ned laxfiléerna i såsen och ös dem med såsen så de täcks. Låt sjuda i 5-10 minuter tills laxen är klar.
  • Servera laxen med basmatiriset och sallad.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg