Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Saffranslängder

Inga röster än
Saffranslängder

Saffranslängder är en gyllene och mjuk vetelängd smaksatt med saffran, perfekt för jul och andra högtider.

Den flätade längden bakas tills den är fluffig och lätt, ofta med fyllning av smör och socker för extra sötma. Ett vackert och välsmakande tillskott till fikabordet!

Fler juliga recept:

Total tid: 1 timme 45 minuter
Portioner: 5 stora längder
Författare: Elina Berglind

Ingredienser

Fyllning:

Pensling:

Sockerlag:

Instruktioner

  • Mät upp alla ingredienser i en köksassistent. Arbeta till en deg i 10 minuter (eller knåda för hand i 20 minuter). Om degen blir stabbig som ett tuggummi så tillsätt mer vatten. Annars kan resultatet blir torrt och tråkigt.
  • Stjälp ut degen på mjölat bord och låt jäsa under handduk i 40 minuter.
  • Väg upp degen till 500 grams bitar. Kavla ut din degbit till en rektangel (som ett A4 papper).

Fyllning:

  • Bred smör, strösocker och vaniljsocker över degbiten. Rulla till en tajt rulle på långsidan.
  • Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Använd en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med cirka 1,5 cm mellanrum. Sen viker du en flik åt vänster, höger, vänster, höger osv.
  • Låt jäsa under handduk i 30 minuter.

Pensling:

  • Pensla längderna med ägg och toppa med pärlsocker.
  • Grädda i 15-20 minuter på 230 grader.

Sockerlag:

  • Koka upp socker och vatten tills sockerkristallerna har försvunnit
  • Ta ut längderna från ugnen och pensla på sockerlag. Låt svalna och njut!
per stora längder
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg