Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Morotstårta

Inga röster än
Morotstårta

Min bästa morotstårta här fylld med en god curd med smak av apelsin och citron, himmelskt gott!

Att sedan toppa hela tårta med en salt kolasås passar utmärkt, men man kan hoppa över det momentet om man vill, tårtan är god ändå!

Vill man inte ha apelsin/citroncurd i tårtan så hoppa över den. Men testa gärna, det blir så gott!

Baka gärna kakan 1 dag i förväg så den hinner kallna och sätta sig ordentligt, då blir det också enklare att dela den. Curden kan man också förbereda några dagar innan montering av tårtan.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Portioner: 10
Kalorier: 1054kcal

Utrustning

  • 1 form, 18-20 cm i diameter

Ingredienser

Morotskaka:

Apelsin- och citroncurd:

Frosting:

Salt kolasås:

Instruktioner

Morotskaka:

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Bland ner olja och morötter i äggvispet.
  • Vänd ner de torra ingredienserna.
  • Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper.
  • Grädda i nedre delen av ugnen på 160 grader i ca 60-75 minuter beroende på form och ugn.
  • Låt kallna helt och dela sedan kakan i tre delar.

Apelsin- och citroncurd:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Tvätta frukterna, finriv skalet och pressa sedan ur 1,25 dl saft totalt. Ta mer saft av den frukt du vill ska dominera i smak.
  • Vispa samman ägg och socker i en kastrull, tillsätt citrussaft och skal. Värm försiktigt på låg värme och rör hela tiden tills det tjocknar, det får inte koka.
  • Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och rör tills det smält.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i curden.
  • Låt curden kallna helt och förvara kallt.

Frosting:

  • Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
  • Vispa slutligen ner färskosten.
  • Bred frostingen på varje botten tillsammans med ett lager curd.
  • Täck tårtan med frostingen och låt gärna tårtan stå till sig över natten.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret.
  • Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
  • Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur. Dekorera sedan tårtan.

Näringsinnehåll

Kalorier: 1054kcal | Carbohydrates: 142g | Protein: 7g | Fat: 54g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 20g | Transfett: 1g | Kolesterol: 154mg | Natrium: 383mg | Kalium: 271mg | Fiber: 2g | Socker: 119g | Vitamin A: 8882IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 91mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg