Morotskaka
1
Morotskaka är en saftig och kryddig favorit, perfekt för fikastunden! Den görs med rivna morötter och morotspuré som ger kakan en härlig mjukhet och sötma. Kakan smaksätts ofta med kanel och ibland lite ingefära eller muskot, vilket ger en varm och aromatisk ton.
När kakan gräddats och svalnat toppas den med en krämig frosting av färskost, florsocker och vanilj, som ger en perfekt kontrast till den kryddiga kakan. Toppa gärna med hackade nötter eller lite extra riven morot för dekoration. Morotskaka är lika god som enkel att baka!
Fler härliga bakverk:
Total tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 15 bitar
Ingredienser
Kaka:
- 55 g farinsocker ca 2/3 dl
- 250 g strösocker 2,75 dl
- 4 ägg
- 240 g vetemjöl 4 dl
- 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 1,5 tsk mald ingefära
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 180 g neutral olja 2 dl
- 360 g morötter 3 stora
Frosting:
- 100 g smör rumsvarmt
- 200 g färskost rumsvarm, viktigt!
- 160 g florsocker 2 2/3 dl
- 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
- Limesaft efter smak
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft (160 grader vanlig) och klä en form 25×25 med bakplåtspapper.
- Skala morötterna. Hacka 1/3 av dem och koka i ca 10 minuter. Finriv resterande mängd.
- Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan ner i äggfluffet. Vänd ihop.
- Mixa de kokta morötterna till en puré. Vänd ner olja, puré och rivna morötter i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. Låt svalna helt.
Frosting:
- Vispa ihop alla ingredienser till frosting till en fluffig konsistens.
- Bred över kakan och njut!
per bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!