Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Linus köttgryta

Inga röster än
Linus köttgryta

Vår son Linus, som i skrivande stund är 8 år gammal kan vara lite restriktiv i maten ibland, så när han ber om att jag ska laga den där goda köttgrytan igen som han åt massor av senast, så tvekar jag inte en stund. För att komma ihåg det lite lättare med så döpte jag receptet till Linus köttgryta med.

Linus köttgryta | Receptskatt

Det är en riktigt god och mustig köttgryta med nötkött och champinjoner som får simma runt i en god krämig sås.

Men, låt er inte luras av att det är en 8-åring som tycker om receptet, för det är något som funkar precis lika bra för vuxna.

Testa gärna!

Total tid: 2 timmar
Portioner: 6 portioner
Kalorier: 479kcal
Författare: Receptskatt

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär upp köttet i lite mindre bitar om det behövs. Jag valde att skära det i cirka 2 cm tjocka bitar. Ju större bitar desto längre koktid.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • Bryn köttet i smör och rapsolja. Salta och peppra.
    Tänk på att bryna köttet i omgångar, för annars kommer stekpannan att bli för kall och du får ett kokt kött istället för brynt.
    När du har stekt en omgång så lägger du över köttet i en kastrull.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • Under tiden som du bryner köttet, så kan du passa på att skära upp morötterna och hacka lök och vitlök.
  • När du bryner sista omgången med kött, så tillsätter du morötter, lök, vitlök, rosmarin och timjan.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • När allt kött är brynt och ligger i grytan, så slår du på alla vätskor utom grädden. Vätskan ska knappt täcka köttet. Tillsätt även lagerblad och tomatpuré.
    Låt allt koka upp under lock och sedan stå och sjuda under lock tills det att köttet är mört. Det kan ta olika lång tid beroende på hur mört kött du har från första början.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • Under tiden du låter köttet puttra på, så kan du dela champinjonerna i bitar och bryna dom lite snabbt i rapsolja och smör. Salta och peppra även dessa.
    Ställ åt sidan så länge.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • När köttet är mört, så slår du på grädden och tillsätter champinjonerna. Låt allt stå och puttra tills det att du har en lagom tjock konsistens på såsen.
    Det ska inte behövas någon redning, men om du känner att såsen inte tjocknar tillräckligt snabbt så kan du reda med lite maizena utrört i lite vatten som du tillsätter under omrörning.
    Linus köttgryta | Receptskatt
  • Smaka nu av så att det är lagom med salt och peppar. Servera sedan tillsammans med nykokt ris eller kanske fin kokt potatis.

Näringsinnehåll

Kalorier: 479kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 41g | Fat: 27g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Kolesterol: 160mg | Natrium: 171mg | Kalium: 1020mg | Fiber: 2g | Socker: 6g | Vitamin A: 7720IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 99mg | Järn: 4mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg