Lingontårta till jul
Lingontårta med smak av jul. Fluffig botten med smak av pepparkaka, lingonmascarponefyllning, cremecheesefrosting och salt koladrip. Den här tårtan finns egentligen redan på bloggen fast då med mjuk pepparkaka som botten och är en favorit jag bakar till varje jul.
Den här varianten är minst lika god och passar till vilket julfika som helst! Tårtbotten går bra att förbereda och frysa in. Det gör jag alltid då det är lättare att dela det när det är lätt fryst. Tårtan är 18 cm i diameter och då får jag ut 4 st bottnar, en botten sparar jag i frysen. Det går också bra att grädda i en 20 cm form.
Lingonkompotten kan man göra upp till en vecka i förväg. Det går också bra att använda färdig lingonsylt men välj då en rårörd variant så den inte är för söt.
Fyll tårtan 1-2 dagar innan servering så den hinner sätta sig och alla smaker komma fram!
Några andra juliga bakverk
Julbudapestrulle
Lingoncheesecake
Saffranspannacottakaka
📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 18-20 cm form
Ingredienser
Botten
- 4 st ägg
- 2 dl socker
- 60 gr vetemjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk pepparkakskrydda
- 1 msk mjölk
Lingonkompott
- 200 gr frysta lingon
- 1 dl socker
- 1 msk vatten
- 1 st gelatinblad
Lingonmascarponefyllning för en 18 cm tårta
- 125 gr mascarponeost
- 2 dl grädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Lingonkompotten från ovan
Cream cheesefrosting
- 150 gr smör rumstempererat
- 200 gr Färskost kall
- 2,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Salt kolasås
- 75 g glykos
- 135 g strösocker
- 150 g grädde
- 0,75-1 msk flingsalt
- 40 g smör rumstempererat
Instruktioner
Botten
- Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
- Mät upp vetemjöl och blanda ner pepparkakskryddan i mjölet.
- Mät upp potatismjölet.
- Sänk farten till lägsta och tillsätt alla ingredienser var för sig i ganska snabb takt.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
- Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
- Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
- Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
- Tårtbotten går bra att frysa in.
Lingonkompott
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Koka upp lingon, socker och vatten, låt småkoka några minuter.
- Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det.
- Häll upp kompotten i en bunke och låt kallna, förvara i kyl.
Lingonmascarponefyllning
- Vispa alla ingredienser utom kompotten till en fluffig fyllning.
- Vänd ner lingonkompotten.
- Öka på i ingredienserna något om du använder en större form.
- Fyll tårtan, plasta in och låt stå i kyl 1-2 dagar.
Cream cheesefrosting
- Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
- Vispa ner florsocker och vaniljsocker.
- Tillsätt sedan den kalla philadelfiaosten.
- Täck in tårtan med frostingen.
- Låt stå i kyl och bli helt kall.
Salt kolasås
- Värm glykosen på medelvärme i en kastrull.
- När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell. Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar.
- Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt! Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret.
- Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
- Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
- När kolasåsen har svalnat kan du dekorera tårtan med den.