Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Lingoncheesecake

Inga röster än
Lingoncheesecake

Lingoncheesecake, cheesecake med smak av lingon. Ett perfekt inslag till julfikat!

Jag har toppat tårtan med en pannacotta i silikonform. Man kan skippa det momentet om man vill men garnera gärna med mycket lingon

📷 Erika Westerlund Strömmer

Portioner: 10
Kalorier: 535kcal

Utrustning

  • 1 form, 20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Salt kola:

Lingoncheesecake:

Lingonpannacotta:

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
  • Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
  • Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gör under tiden kolan.

Salt kola:

  • Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
  • Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.

Lingoncheesecake:

  • Ta fram de kalla ingredienserna så de hinner bli lite rumsvarma.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Värm lingon och socker i en kastrull under omrörning. Låt de småkoka ca 5 minuter.
  • Passera massan genom en sil med hjälp av en sked, skrapa av baksidan på silen så all lingon kommer med.
  • Krama ur gelatinet och rör ner det i lingonpurén. Låt svalna tills det börjar bli simmigt.
  • Vispa grädden, färskost, creme fraiche och vaniljsocker lätt.
  • När lingonpurén har kallnat så vänd ner den i gräddblandningen.
  • Häll fyllningen över botten och ställ kallt eller i frysen.
  • Låt tina i kylskåp innan servering.

Lingonpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Koka upp grädde, lingon och socker. Mixa slätt och passera genom en sil. Häll sedan upp i en silikonform eller låt vara i bunken och vispa upp till garneringen.
  • Frys silikonformen minst ett dygn och låt tina på tårtan i kyl.
  • Garnera gärna med mycket färska lingon.

Näringsinnehåll

Kalorier: 535kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 8g | Fat: 32g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 166mg | Kalium: 252mg | Fiber: 1g | Socker: 53g | Vitamin A: 1015IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 156mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg