Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Krämig kräftpasta

Inga röster än
Krämig kräftpasta

Denna krämiga kräftpasta är en smakrik rätt där fylligheten från grädden möter en frisk syra från citron och en mild hetta från röd chili.

Rätten börjar med en bas av vitlök och schalottenlök som bryns i olivolja tillsammans med mortlade fänkålsfrön för en aromatisk touch.

Körsbärstomater och tomatpuré ger såsen en härlig djup färg och naturlig sötma, medan hummerfond förstärker havssmaken och lyfter fram kräftstjärtarna.

Den färska persiljan tillför fräschör och balans, och pastavattnet binder ihop hela såsen till en sammetslen konsistens som smakar lika lyxigt som det låter.

En rätt som passar både till vardag och fest!

Några andra goda pastarecept att testa

Lasagne
Öppen lasagne med lax och Sandefjordsås
Salsicciapasta
Pasta med bacon- och tomatsås

Hittar du fortfarande inget som lockar, så spana in alla våra pastarecept.

Total tid: 25 minuter
Portioner: 4 portioner
Kalorier: 692kcal
Författare: Mats Westergren

Ingredienser

  • 400 g valfri pasta cirka
  • 2 msk olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk mortlade fänkålsfrön
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2-3 dl pastavatten
  • 3 msk hummerfond
  • 1 knippe persilja finhackad
  • 3 msk citronsaft
  • 200 g kräftstjärtar

Instruktioner

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. (Påbörja såsen under tiden)
  • Finhacka vitlök, röd chili & schalottenlök. Halvera körsbärstomaterna.
  • Hetta upp en panna på medelvärme & fräs vitlök, chili, schalottenlök & fänkålsfrön mjukt utan att få färg.
  • Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund för att få bort beskan och mer sötma i tomatpurén.
  • Tillsätt de halverade körsbärstomaterna och låt dem gå med tills de karamelliseras.
  • Tillsätt grädde, hummerfond & citron. Låt koka ihop i ca 10-15min.
  • Späd såsen med pastavatten (den ska vara ganska simmig) innan du lägger i 2/3 av kräftstjärtarna/räkorna och den finhackade persiljan. Lägg i pastan och blanda försiktigt men väl.
  • Lägg upp på tallrikar och garnera med resten av kräftstjärtarna/räkorna och lite persilja. Servera!

Anteckning

Har du inte kräftstjärtar så kan du självklart använda andra skaldjur, till exempel räkor.

Näringsinnehåll

Kalorier: 692kcal | Carbohydrates: 81g | Protein: 25g | Fat: 31g | Mättat fett: 18g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 7g | Kolesterol: 93mg | Natrium: 53mg | Kalium: 511mg | Fiber: 4g | Socker: 6g | Vitamin A: 2557IU | Vitamin C: 32mg | Kalcium: 106mg | Järn: 3mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg