Kladdkaka med hallonmaräng
1
Kladdkaka med hallonmaräng, mums säger jag! Choklad och hallon är ju alltid lika gott tillsammans.
Baka kladdkakan dagen innan den ska serveras. Marängen kan göras samma dag som den ska ätas. Det kommer att bli mer maräng över än vad som behövs till kakan. Antingen kan du göra två kladdkakor eller så kan du spritsa ut marängsmeten och grädda i ugnen tills de är helt torra.
📷 Erika Westerlund Strömmer
Portioner: 8
Kalorier: 531kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Kladdkaka:
- 175 gr smör
- 2 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 2,25 dl vetemjöl
- 0,75 dl kakao
- 3 ägg
- En nypa salt
Hallonmaräng:
- 2 st äggvitor
- 1,5 dl socker
- 150 gr hallon
Instruktioner
Kladdkaka:
- Smält smöret.
- Blanda ner de torra ingredienserna i smöret och rör tillsist ner äggen.
- Häll smeten i formen med bakplåtspapper i botten.
- Grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kladdkakan är fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna helt.
Hallonmaräng:
- Pressa hallonen genom en sil i en skål. Skrapa baksidan av silen så all puré kommer med.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke.
- Vispa sedan marängen över vattenbad på låg hastighet tills sockerkristallerna har smält. De har smält när man tar lite maräng mellan fingrarna och inte känner några sockerkorn.
- Ta bort bunken från värmen och vispa tills marängen är kall.
- Spritsa hallonmarängen på den kalla kladdkakan. Man kan bränna av marängen om man önskar.
Näringsinnehåll
Kalorier: 531kcal | Carbohydrates: 85g | Protein: 7g | Fat: 21g | Mättat fett: 13g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 108mg | Natrium: 171mg | Kalium: 246mg | Fiber: 5g | Socker: 57g | Vitamin A: 642IU | Vitamin C: 5mg | Kalcium: 46mg | Järn: 3mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!