Fransk löksoppa
0
Innehåll
Fransk löksoppa är en god och värmande rätt som består av långsamt frästa lökar som kokas i en smakrik buljong. Soppan får sin karakteristiska sötma från löken, som efter att ha fått mjukna och karamelliserats i smör, blandas med buljong för en fyllig smak. Den serveras ofta med en skiva rostat bröd på toppen, som täcks med smält ost, och gratineras sedan i ugnen tills osten är bubblig och gyllenbrun.
Fler goda soppor:
Total tid: 1 timme
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
- När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
- Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev matlagningsölen som idag var Old Speckled Hen).
- Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då).
- Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad och timjan.
- Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna.
- Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen.
- Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem).
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!