Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Fransk löksoppa

Inga röster än
Fransk löksoppa

Fransk löksoppa är en god och värmande rätt som består av långsamt frästa lökar som kokas i en smakrik buljong. Soppan får sin karakteristiska sötma från löken, som efter att ha fått mjukna och karamelliserats i smör, blandas med buljong för en fyllig smak. Den serveras ofta med en skiva rostat bröd på toppen, som täcks med smält ost, och gratineras sedan i ugnen tills osten är bubblig och gyllenbrun.

Fler goda soppor:

Total tid: 1 timme
Portioner: 4 portioner
Författare: Christer

Ingredienser

  • 1 kg gul lök tunt skivad, gärna med mandolin
  • 1 skvätt mörk öl
  • 3-4 klyftor vitlök tunt skivade
  • 1 l kycklingbuljong 1 liter vatten och två buljongtärningar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk umamifond kan uteslutas
  • 3 lagerblad
  • 2-3 kvistar timjan
  • vitvinsvinäger
  • peppar
  • olivolja
  • smör
  • 2-3 skivor bröd
  • Gruyèreost riven

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 275 grader.
  • Lägg skivad lök och olja i en gryta med lock med låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
  • När löken har mjuknat tar du bort locket och höjer värmen samt lägger i en klick smör.
  • Fräs runt lite och skicka i en skvätt öl (blev matlagningsölen som idag var Old Speckled Hen).
  • Fräs löken till den fått fin färg utan att brännas vid (rör om då och då).
  • Tillsätt den finhackade vitlöken, vitt vin, buljong, lagerblad och timjan.
  • Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar (lyft ut lagerblad innan gratinering).
  • Rosta brödet eller stek i lite olja och skär sedan i tärningar och avlägsna kanterna.
  • Häll upp soppan i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugnen.
  • Servera soppan genast men tänk på att att skålarna är varma (ät gärna brödkanterna till soppan och/eller gör ströbröd av dem).
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg