Finsk köttfärs- och makaronilåda
Finsk köttfärs- och makaronilåda, eller lihamakaronilaatikko som det heter på finska, är en traditionell finsk maträtt som består av makaroner och köttfärs blandade med en äggstanning och sedan bakade i ugnen.
Denna rätt är enkel att tillaga och populär för sin mättande och smakrika karaktär. Ingredienserna inkluderar vanligtvis makaroner, köttfärs, lök, mjölk, ägg, salt och peppar. Efter att ha blandats och kryddats, gräddas rätten tills den får en gyllenbrun yta.
Lihamakaronilaatikko är ett utmärkt val för både vardagsmiddagar och större sammankomster, tack vare sin enkelhet och goda smak.
Det bästa av allt är att barnen kommer att älska den!
Ingredienser
- 400 g makaroner
- 1,5 l vatten
- 3 st köttbuljongtärningar
- 1 st gul lök
- 400 g nötfärs
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk salt
- ½ tsk malen svartpeppar
Äggmjölk
- 5 dl mjölk
- 2 dl riven ost
- 2 st ägg
- 1 tsk torkad basilika
- ½ tsk salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka upp vatten och köttbuljong.
- Lägg i makaronerna och rör om, och låt koka tills de nästan är genomkokta, ca 6 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
- Skala och hacka löken.
- Bryn köttfärsen i en panna utan fett.
- Blanda ihop ingredienserna till äggmjölken.
- Häll makaronerna och köttfärsblandningen i en smord ugnsform.
- Blanda i äggmjölken och rör om så allt blandar sig.
- Toppa med lite riven ost om du vill.
- Grädda i ugnen cirka 40 minuter.
Värkar jättegott
Smarrigt!
Påminner om något som gjordes ganska ofta i min familj när jag växte upp på 50-60 talet. Kallades chiabso eller tjabso. Har aldrig sett namnet i skrift. Receptet kom från min farmor född 1893. Makaronerna var i stället kokt spagetti som bröts i korta bitar före kokningen. Fantastiskt gott. Än i dag.
Makaronilåda innehåller INTE varken svart peppar, paprika eller basilika. Sånt fanns inte i Finland på 50-60-talet. Endast kryddpeppar som krydda
Det är mycket möjligt att det är så, men vem har sagt att receptet är från 50-talet egentligen?
All mat utvecklas och blir ofta bättre med tiden, för att man får tillgång till andra smaker.