Äppelkaka med frosting
0
En helt underbart saftig och mjuk äppelkaka med frosting och äppelkompott i långpanna. Den här äppelkakan har bakats i flera år här hemma!
Äppelkakan passar perfekt till alla möjliga tillställningar. Den går dessutom bra att frysa in, låt den tina långsamt i kyl bara utan kompotten.
📷 Erika Westerlund Strömmer
Portioner: 20
Kalorier: 311kcal
Utrustning
- 1 form, 25×35 cm
Ingredienser
Äppelkaka:
- 250 gr rivet äpple (ca 3-4 inhemska äpplen)
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 240 gr vetemjöl
- 2 tsk kanel
- 0,5-1 tsk nymortlad kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- En nypa salt
- 1 dl rapsolja
- 1 dl naturell yoghurt (eller filmjölk)
Frosting:
- 75 gr rumsvarmt smör
- 2,5 dl florsocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 300 gr färskost
Äppelkompott:
- 300 gr äpplen
- 0,5 dl vatten
- 1 dl syltsocker
- Kanel
- Kardemumma
- Ev lite citronsaft
Instruktioner
Äppelkaka:
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Riv äpplena på ett rivjärn.
- Tillsätt olja och yoghurt och sedan de torra ingredienserna och sist rivet äpple.
- Häll smeten i formen klädd med bakplåtspapper och grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. Testa med en sticka, den ska vara helt torr. Låt kakan kallna helt.
Frosting:
- Vispa smöret vitt i ca 5 minuter.
- Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vispa krämigt.
- Tillsätt färskost och vispa till en fluffig frosting.
- Bred frostingen över kakan och förvara i kylen.
Äppelkompott:
- Skär äpplena i mindre bitar.
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på svag värme i några minuter tills äpplena är mjuka. Låt kallna helt.
- Skär kakan i fyrkanter och toppa varje bit med en sked äppelkompott.
Näringsinnehåll
Kalorier: 311kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 2g | Fat: 14g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 25mg | Natrium: 95mg | Kalium: 72mg | Fiber: 1g | Socker: 36g | Vitamin A: 316IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 26mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!