Salted caramel-tårta med flingsalt
0
Salted caramel-tårta med flingsalt är en festlig och smarrig kladdkaka som får hela familjen att jubla! Den passar perfekt till kalas, fest eller varför inte för att fira en helt vanlig dag!
Med sina mjuka kladdkaka som botten och krämig topping blir den både galet god och lyxig. Flingsaltet på toppen ger en extra smakbrytning som gör tårtan lite extra speciell. Den är både enkel att göra och imponerande att servera – en riktig smakupplevelse som passar alla tillfällen!
Fler goda tårtor:
Total tid: 4 timmar
Portioner: 12
Ingredienser
Salt kolasås:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl mörk sirap
- 0,75 tsk salt
Montering:
- 0,5 tsk flingsalt
Instruktioner
Salt kolasås:
- Mät upp alla ingredienser i en kastrull och rör om.
- Koka upp och sänk sen värmen så att det sjuder.
- Sjud under omrörning tills kolan gått från att vara ljus och rinnig till att bubbla, bli tjockare och få en mörkare färg. Det tar ca 20-30 minuter och sker vid ca 110 grader.
- För över kolasåsen till en behållare och låt svalna och stelna i rumstemperatur tills du sätter ihop kakan, tar ca 2-4 timmar.
Kladdkaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är ca 22-24 cm.
- Smöra kanterna på insidan och klä dem med bakplåtspapper.
- Smält smöret.
- Rör ner i smeten, gärna sikta så att det inte bildas klumpar.
- Tillsätt smöret.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 22 minuter.
- Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men inte helt lös.
- Låt kladdkakan svalna och ställ sen kakan i kylen 2-4 timmar, med fördel över natten.
Montering:
- Bre ut kolasåsen över kakan.
- Strö flingsalt över.
- Ställ i kylen fram till servering.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!