Créme brûlée
1
Crème brûlée är en klassisk fransk dessert med en silkeslen vaniljkräm toppad med ett tunt lager karamelliserat socker.
Den krämiga insidan möter den krispiga ytan för en perfekt kontrast av texturer och smaker. Enkel men elegant, denna dessert är en tidlös favorit som förgyller varje måltid.
Fler goda efterrätter:
Total tid: 3 timmar 4 minuter
Portioner: 8
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- 1 ½ dl mjölk
- 7 äggulor
- 1 ½ dl strösocker
- 5 msk råsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Värm vatten till vattenbadet.
- Vispa ihop äggulor och socker i en skål. Häll sedan försiktigt i gräddmjölken under omrörning tills allt är väl blandat.
- Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Placera formarna i en ugnsform och häll i det varma vattnet så att det når upp till hälften av formarna.
- Grädda i mitten av ugnen, i vattenbadet, i ca 45 minuter eller tills brûléerna är fasta. Testa genom att skaka lätt på en form – puddingen ska inte vara flytande i mitten. Låt svalna och ställ gärna formarna i kylen i minst 2 timmar.
Servering:
- Alternativ 1: Strö ett tunt lager råsocker över varje brûlée. Använd en brännare för att smälta och karamellisera sockret till en gyllene yta.
- Alternativ 2: Sätt ugnen på 250 grader, grillfunktion. Placera brûléerna i översta delen av ugnen och grilla dem tills sockret har smält och fått fin färg. Passa noga så att det inte bränns.
Anteckning
Crème brûlée går bra att förbereda fram till steg 7. Då går bra att ha dem i kylen 1-2 dygn innan sista steget för servering görs.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!