Äppelmuffins med kola
0
Äppelmuffins med kola är en underbart saftig och söt treat, perfekt för höstens fikastunder! De fluffiga muffinsen är fyllda med mjuka äppelbitar som ger en fräsch syra, och toppas med en rik och kladdig kolasås som bakas in i muffinsen. Kombinationen av de saftiga äpplena och den söta kolan ger en ljuvlig balans i varje tugga. Perfekta att njuta av med en kopp kaffe eller te, och enkla att baka till både vardag och fest!
Fler goda recept:
Total tid: 45 minuter
Portioner: 15 muffins
Ingredienser
Smul:
- 50 g smör kallt
- 50 g vetemjöl knappt 1 dl
- 15 g havregryn 2 msk
- 20 g k-special eller andra flingor
- 30 g strösocker 2 msk
- 20 g rörsocker 0,25 dl
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1 nypa flingsalt
Muffins:
- 50 g brun farin strö 0,5 dl
- 50 g farinsocker klibbigt (0,5 dl)
- 100 g strösocker rågad 1 dl
- 300 g vetemjöl 5 dl
- 1 tsk bakpulver
- 3 krm bikarbonat
- 1 ägg
- 120 g mjölk 1,2 dl
- 80 g neutral olja 1 dl
- 230 g tjock yoghurt turkisk/grekisk, gräddfil eller crème fraîche (2,3 dl)
- 0,3 bruk dulce de leche à 397 g
- 1 nypa salt
- 2 äpplen små
Instruktioner
Smul:
- Nyp ihop alla ingredienser till ett smul och ställ åt sidan. Överarbeta inte degen!
Muffins:
- Sätt ugnen på 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn).
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Fördela smeten i muffinsformar och fyll dem upp till 2/3. Rör ihop dulce de leche med en nypa salt och klicka sedan i en liten tesked i varje muffins.
- Kärna ur och skär äpplena i 1 cm-stora bitar. Blanda med kanel och fördela sedan i formarna. Strö över smulet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
per muffins
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!