Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Foccacia

Inga röster än
Foccacia

Focaccia är ett italienskt bröd med en fluffig konsistens och krispig yta.

Det bakas med olivolja, vilket ger en härlig smak och saftighet. Ofta toppas brödet med örter som rosmarin, havssalt och ibland skivade oliver eller tomater för extra smak.

Focaccia är perfekt som tillbehör till soppor, sallader eller som bas för smörgåsar. Det är enkelt att baka och doftar underbart när det gräddas.

Servera det varmt med en skvätt olivolja eller som ett lyxigt tilltugg till middagen!

Foccacia | Receptskatt
Total tid: 2 timmar
Portioner: 6 portioner
Författare: Ilona Barhado

Ingredienser

Instruktioner

  • Lös upp jästen i vattnet och häll i en stor skål tillsammans med honung, salt och olivolja.
  • Rör ihop vätskorna väl. Häll i mjölet och blanda ihop med en träslev eller slickepott.
  • Blanda ihop tills det blir en tjock och kletig massa.
  • Täck sedan skålen med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe.
  • Efter 30 minuter gör du 3-4 ”stretch and folds” där du viker in degens sidor till mitten.
  • Täck sedan skålen med plastfolie.
  • Repetera denna procedur 2 gånger till med 30 minuters jäsning emellan.
  • Olja in en ugnsform ordentligt och kör en sista ”stretch and fold” innan du lägger över degen i formen och täcker över med plastfolie för en sista jäsning på 1 timme.
  • Starta ugnen på 200 grader varmluft.
  • Ta bort plasten och häll på lite mer olivolja, använd fingertopparna och gör hål över hela brödet.
  • Spräck inte bubblorna. Strö över flingsalt och valfri topping.
  • Jag hade torkad rosmarin och urkärnade svarta oliver.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (den är klar när toppen är gyllene krispig).
  • Själp upp på bakgaller och låt svalna en stund innan du skär upp.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg