Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Julbudapestrulle

Inga röster än
Julbudapestrulle

Budapestrulle med julsmaker, himmelskt gott! En julbudapestrulle är fylld med lingonkompott, salt kolasås och grädde.

En budapestrulle går snabbt göra. Man kan förbereda botten kvällen innan och fylla den på morgonen efter. Jag tycker att de är som godast när de fått stå fyllda några timmar innan servering.

Jag har använt en egen lingonkompott men det går lika bra att använda rårörda lingon om man vill det. Den salta kolasåsen, recept från Andrea Brändström, blir det ganska mycket av men den håller länge i kylskåpet och passar att använda till mycket.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Portioner: 20
Kalorier: 195kcal

Ingredienser

Botten:

  • 200 gr äggvita
  • 250 gr socker
  • 150 gr hasselnötsmjöl (mixade hasselnötter)
  • 50 gr marsanpulver

Lingonkompott:

Salt kolasås:

Instruktioner

Botten:

  • Vispa äggvitan till ett fast skum.
  • Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
  • Blanda marsanpulvret med hasselnötsmjölet och vänd försiktigt ner i smeten.
  • Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 10-12 längder på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter.
  • Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar.
  • Vänd sedan försiktigt den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.

Lingonkompott:

  • Blötlägg gelatinet i 5 minuter.
  • Koka upp lingon och socker och låt koka några minuter tills lingonen mjuknar.
  • Krama ur gelatinet och rör med det.
  • Låt kallna helt.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret.
  • Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
  • Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Montering:

  • Vispa 2 dl grädde och bred ut över botten.
  • Klicka ut lingonkompott och ringla över kolasås. Rulla ihop.
  • Ringla över lite mer kolasås vid servering.
  • Spritsa lite grädde och dekorera med frysta lingon!

Näringsinnehåll

Kalorier: 195kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 2g | Fat: 9g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 51mg | Kalium: 24mg | Fiber: 1g | Socker: 24g | Vitamin A: 165IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 18mg | Järn: 0,4mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg