Julbudapestrulle
0
Budapestrulle med julsmaker, himmelskt gott! En julbudapestrulle är fylld med lingonkompott, salt kolasås och grädde.
En budapestrulle går snabbt göra. Man kan förbereda botten kvällen innan och fylla den på morgonen efter. Jag tycker att de är som godast när de fått stå fyllda några timmar innan servering.
Jag har använt en egen lingonkompott men det går lika bra att använda rårörda lingon om man vill det. Den salta kolasåsen, recept från Andrea Brändström, blir det ganska mycket av men den håller länge i kylskåpet och passar att använda till mycket.
📷 Erika Westerlund Strömmer
Portioner: 20
Kalorier: 195kcal
Ingredienser
Botten:
- 200 gr äggvita
- 250 gr socker
- 150 gr hasselnötsmjöl (mixade hasselnötter)
- 50 gr marsanpulver
Lingonkompott:
- 100 gr frysta lingon
- 0,5 dl socker
- 0,5 gelatinblad
Salt kolasås:
- 75 g glykossirap
- 135 g strösocker
- 150 g grädde
- 0,75-1 msk flingsalt
- 40 g smör (rumstempererat)
Instruktioner
Botten:
- Vispa äggvitan till ett fast skum.
- Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Blanda marsanpulvret med hasselnötsmjölet och vänd försiktigt ner i smeten.
- Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 10-12 längder på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter.
- Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar.
- Vänd sedan försiktigt den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.
Lingonkompott:
- Blötlägg gelatinet i 5 minuter.
- Koka upp lingon och socker och låt koka några minuter tills lingonen mjuknar.
- Krama ur gelatinet och rör med det.
- Låt kallna helt.
Salt kolasås:
- Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
- Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
- Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret.
- Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
- Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
Näringsinnehåll
Kalorier: 195kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 2g | Fat: 9g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 51mg | Kalium: 24mg | Fiber: 1g | Socker: 24g | Vitamin A: 165IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 18mg | Järn: 0,4mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!