Lingoncheesecake
2
Lingoncheesecake, cheesecake med smak av lingon. Ett perfekt inslag till julfikat!
Jag har toppat tårtan med en pannacotta i silikonform. Man kan skippa det momentet om man vill men garnera gärna med mycket lingon
📷 Erika Westerlund Strömmer
Portioner: 10
Kalorier: 535kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 100 gr mandel
- 1 dl äggvita
- 100 gr socker
- 1 msk potatismjöl
Salt kola:
- 200 gram kondenserad mjölk
- 40 gram farinsocker
- 40 gram smör
- 0,5 tsk salt
Lingoncheesecake:
- 200 gr lingon
- 2 dl socker
- 4 gelatinblad
- 200 gr färskost
- 2 dl creme fraiche
- 1,5 dl grädde
- 1,5 tsk vaniljsocker
Lingonpannacotta:
- 150 gr grädde
- 1 dl lingon
- 0,5 dl socker
- 1 gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en formen med ett bakplåtspapper i botten.
- Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.
- Mixa mandeln till ett kross, blanda i potatismjölet och vänd sedan ner i marängen.
- Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
- Gör under tiden kolan.
Salt kola:
- Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns.
- Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.
Lingoncheesecake:
- Ta fram de kalla ingredienserna så de hinner bli lite rumsvarma.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Värm lingon och socker i en kastrull under omrörning. Låt de småkoka ca 5 minuter.
- Passera massan genom en sil med hjälp av en sked, skrapa av baksidan på silen så all lingon kommer med.
- Krama ur gelatinet och rör ner det i lingonpurén. Låt svalna tills det börjar bli simmigt.
- När lingonpurén har kallnat så vänd ner den i gräddblandningen.
- Häll fyllningen över botten och ställ kallt eller i frysen.
- Låt tina i kylskåp innan servering.
Lingonpannacotta:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Frys silikonformen minst ett dygn och låt tina på tårtan i kyl.
- Garnera gärna med mycket färska lingon.
Näringsinnehåll
Kalorier: 535kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 8g | Fat: 32g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 166mg | Kalium: 252mg | Fiber: 1g | Socker: 53g | Vitamin A: 1015IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 156mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!