Silviakaka med äpple
5
Silviakaka med den fantastiska glasyren kan vara en av de godaste klassiska kakorna. Att sedan tillsätta äpple i smeten gjorde att det blev en av höstens godaste kakor, mums!
Silviakakan blir en perfekt bjudkaka till många personer då den bakas i långpanna. Den håller sig saftig flera dagar så man kan bra förbereda den en dag innan servering.
📷 Erika Westerlund Strömmer
Portioner: 20
Kalorier: 234kcal
Utrustning
- 1 form, 25×35 cm
Ingredienser
Silviakaka:
- 3 st ägg
- 2,5 dl socker
- 1,5 dl kallt vatten
- 180 gr vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2-3 st äpplen
Glasyr:
- 225 gr smör
- 2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 st äggulor
- 1 dl kokosflingor
Instruktioner
Silviakaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sikta ner det i smeten under fortsatt långsam vispning.
- Tillsätt sedan vattnet. Vänd om försiktigt med en slickepott.
- Häll smeten i en form med bakplåtspapper.
- Skala och skär äpplena i skivor som du trycker ner i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills kakan känns fast och har fått fin färg. Testa med en sticka.
- Låt sedan kakan svalna.
Glasyr:
- Smält smöret på låg värme.
- Tillsätt socker och vaniljsocker, rör om.
- Ta av kastrullen från spisen och rör ner äggulorna. Ställ tillbaka på spisen.
- Rör om hela tiden tills glasyren får en fin konsistens. Låt svalna en aning och häll sedan glasyren över kakan och toppa med kokos.
Näringsinnehåll
Kalorier: 234kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 1g | Fat: 13g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 0,4g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 26mg | Natrium: 75mg | Kalium: 40mg | Fiber: 1g | Socker: 23g | Vitamin A: 283IU | Vitamin C: 0,1mg | Kalcium: 6mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!