Mjuk pepparkaka i långpanna
Mjuk pepparkaka är en älskad klassiker i det svenska köket, speciellt under juletid. Med sin härliga kryddblandning av kanel, ingefära och nejlikor sprider den en ljuvlig doft som genast för tankarna till julens mys och värme. När man bakar den i långpanna blir resultatet en saftig och smakrik kaka som räcker till många, perfekt för stora sällskap eller som bas för att frysa in och njuta av senare.
Det här receptet är enkelt att följa och kräver inga avancerade bakningstekniker. Den mjuka pepparkakan får en extra saftighet från gräddfil och lingonsylt.
Servera kakan precis som den är, eller med en klick vispad grädde eller en bit ädelost för en lyxigare touch.
Förbered dig på att fylla ditt hem med en oemotståndlig doft och bjuda dina nära och kära på en riktig smakupplevelse. Denna mjuka pepparkaka i långpanna kommer garanterat att bli en favorit som du återkommer till, år efter år.
Just denna mjuka pepparkakan är toppad med en fräsch frosting, och den gillas av alla. Går bra att baka några dagar innan servering och går att frysa.
📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- 1 Långpanna 25×35
- Bakplåtspapper
- Bunke
Ingredienser
Pepparkakan
- 175 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl brun farin strö
- 240 g vetemjöl
- 1 msk kanel
- 1,5 tsk malen ingefära
- 1,5 tsk malen nejlika
- 1 tsk nystött kardemumma
- 1 tsk bikarbonat
- 2 dl gräddfil
- 100 g lingonsylt
Frosting
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 250 g färskost naturell
- 1,5 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Pepparkakan
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda ner gräddfil och lingonsylt i smöret.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda ner övriga ingredienser växelvis i äggsmeten.
- Häll smeten i långpannan klädd med bakplåtspapper.
- Grädda på 175 grader tills en sticka kommer ut just och just torr, ca 20-25 minuter beroende på ugn.
- Låt kallna helt.
Frostingen
- Vispa smöret ca 5 minuter.
- Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
- Vispa sedan ner färskost till en fluffig frosting.
- Bred frostingen över den kalla kakan.
- Dela upp i lagom stora bitar, 10-14 bitar beroende på storlek är rätt lagom.
Går den att frysas?
Ja, absolut