Smashad potatissallad
5
Smashad potatissallad som blivit en het TikTok-trend kan man variera hur mycket som helst och här är min egen variant.
Det är en potatissallad som skiljer sig på en del sett från en vanlig traditionell potatissallad då man gör potatisen riktigt krispig i ugnen. Detta gör att man får en krispig potatis istället för bara mjuka tärningar.
Den här smashade potatissalladen måste ni bara testa, jag kan nästan lova att det kommer bli en favorit och något att ha till alla grillkvällar under sommaren.
Total tid: 2 timmar
Portioner: 4 portioner
Kalorier: 494kcal
Utrustning
- Stor kastrull
- Bakplåtspapper
- Stor bunke
Ingredienser
Till potatisen
- 1 kg fast potatis
- Salt efter smak
- Nymalen svartpeppar efter smak
- Olivolja eller annan olja
Till dressingen
- 2,5 dl gräddfil
- 1 dl majonnäs
- 1 st citron saften
- 2 st vitlöksklyftor hackad/riven
- 1 msk färsk dill hackad
- 1 msk färsk persilja hackad
- 1 msk färsk gräslök hackad
- 0,5 st gurka fintärnad
- 1 st rödlök finhackad
- Salt efter smak
- Nymalen svartpeppar efter smak
Valfritt
- 2-3 dl krispig sallad strimlad
Instruktioner
Potatisen
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Häll av vattnet och låt potatisen svalna lite.
- Ta fram en plåt med bakplåtspapper och lägg ut potatisen med lite mellanrum och tryck ut dom med något så att dom blir platta. Jag använde undersidan av en glasburk.
- Salta och peppra lite och häll lite olivolja över.
- Ställ in i ugnen på 225°C i cirka 40 minuter. Se till att ha koll på potatisen i ugnen så att dom inte bränns vid.
- När potatisen är krispig tar du ut den och låter den svalna.
Dressingen
- Under tiden som du har potatisen i ugnen så kan du göra dressingen.
- Tillsätt alla ingredienser i en bunke.
- Ställ kallt så länge i väntan på potatisen.
Blanda ihop
- När potatisen har svalnat lite så kan du bryta ner den i lite mindre bitar.
- Strimla salladen och se till att den är riktigt krispig. Absolut bäst är att lägga den i iskallt vatten en stund och använda en salladsslunga för att få bort allt vatten. Då får man riktigt krispig sallad.
- Blanda nu ihop alla ingredienser i en stor bunke och sedan är det bara att servera.
Anteckning
Jag har valt att använda lite krispig sallad i min smashade potatissallad och det är för att jag vill ha ytterliga en textur i det hela. Du kan självklart välja att inte ha sallad i, men testa gärna.
Några andra tips på smaksättare att variera din smashade potatissallad med:
- Hackade oliver
- Hackad kapris
- Hackad saltgurka
- Soltorkade tomater
Näringsinnehåll
Kalorier: 494kcal | Carbohydrates: 48g | Protein: 7g | Fat: 31g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 12g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,05g | Kolesterol: 47mg | Natrium: 199mg | Kalium: 1213mg | Fiber: 6g | Socker: 5g | Vitamin A: 713IU | Vitamin C: 52mg | Kalcium: 106mg | Järn: 2mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!